17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ile İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta bulunan yeni Zigana Tüneli’nde artık son aşamaya gelindi. 14,5 kilometrelik kesintisiz yapısıyla dünyanın en uzun 3'üncü, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü kara yolu olan tünelde asfalt, havalandırma ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanmış olup, boya ve çevre düzenlemesi işlemlerinde de son rötuşlara geçildi. Nisan ayında hizmete açılması için hazırlıkların sürdürüldüğü tünel; özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan dik ve virajlı rampalarda kar, sis ve buzlanmanın neden olduğu trafik kazalarını azaltacak, heyelanla birlikte kaya düşmesi gibi tehlikelerin önüne geçecek ve ulaşımı çok daha kısa ve konforlu hale getirecek.

MESAFE 30 DAKİKA KISALACAK

Sadece Trabzon için değil Doğu Karadeniz üzerinden yolculuk yapacak herke için oldukça önemli olan bu proje, Gümüşhane'nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında tasarlandı ve her biri 14,5 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edildi. Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nin bin 15 metre kotundan girilip, bin 264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle tırmanılacak. Yüzde 0,85 eğimle de inilecek ve Köstere Vadisi'nin bin 212 metre kotundan çıkılarak Zigana Dağı geçilmiş olacak. Böylece Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ulaşım ağır tonajlı araçlar için 60 dakika, otomobiller için ise 30 dakika kısalacak. Ayrıca Kara yolu tünellerindeki havalandırma sistemleri konusunda Türkiye’de ve hatta Avrupa’da daha önce hiç kullanılmayan “Dikey Şaft Sisteminin” kullanılması bakımından da bir ilk olacak.Yine bu projede 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunacak

BÜYÜK TASARRUF SAĞLAYACAK

Yurt içi ve yurt dışı kara yolu taşımacılığında ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına olacak sağlayacak bu proje ile zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan ise 99 milyon TL olmak üzere toplamda yıllık 139 milyon TL tasarruf edilecek ve bu sayede karbon salınımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum'a bağlayan güzergahta inşa edilen tünel, Trabzon-Aşkale yolunun 44'üncü kilometresindeki Maçka-Başarköy mevkisinde başlayıp, 67'nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane yoluna köprülü kavşak ile bağlanacak. 12 metre genişliğindekimevcutdevlet yolu 2'şer şeritli bölünmüş yol haline getirilerek daha güvenli bir sürüş alanı oluşturulacak.

SÜRÜCÜLER SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR

Güzergahı sık kullanan TIR şoförlerinden biri olan Nurettin Çil, yeni Zigana Tüneli sayesinde korkusuz ve güvende seyahat edecekleri için mutlu olduklarını belirterek, "Zaman zaman sisten göz gözü görmüyor. Taş düşmeleri yaşanıyor. Yolda köpekler oluyor, onlardan kaçamıyoruz. Tek isteğimiz bir an önce tünelin açılması. Can ve mal güvenliğimiz için kendimizi tünele atmak istiyoruz. Tünel açıldığında yakıttan, zaman ve günden tasarruf edebileceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Zigana Dağı'nda sıkça kaza yaşandığını belirten TIR şoförü Ali Rıza Terzi ise, “Tünelin bir an önce açılması bizim için iyi olacak. Kışın Zigana Dağı’nı geçerken sıkıntılar yaşıyoruz. Arabalarımız yolda kalıyor. Taşlar yuvarlanıyor. Sis oluyor, siste taş yuvarlandığı zaman görme şansımız olmuyor.  Önümüze köpekler çıktığında aşağıya doğru ağır tonajlı araçlarımızlamalesef durma şansımız olmuyor. Tünelin açılmasıyla hem zamandan tasarruf etmekbizim için çok daha iyi olurkenhem de yakıt bakımından şirketler de rahatlayacaklar” diye konuştu.

Bir başka TIR şoförü olanCevat Şimşek ise “Tünelin açılması bizim için her zaman daha iyi olacak. Kışın bu yolun zorluğunu çekmeyeceğiz. İnşallah tünel en kısa zamanda açılırsa hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi