Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından kent tarihinde ilk kez düzenlenen Erzurum Kahvaltı Festivali yoğun ilgi gördü.ERZURUM (İGFA) - Havuzbaşı’nda düzenlenen festivalde toplam 55 yöresel ürün vatandaşların beğenisine sunuldu. Festivalin açılışında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı “Erzurum'umuz kadim bir şehir… Binlerce yıl birçok medeniyete, tarihe ve kültüre ev sahipliği yapmış. İşte birçok medeniyetin de gastronomisini, mutfağını aldığı için şehrimiz gastronomi anlamında mutfak kültürü anlamında çok zengin bir kültüre sahip” dedi.

Antalya Belek Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral da, “Erzurum'u Türkiye'ye ve Türkiye'nin dışında bütün dünyaya adım adım duyurmamız gerekiyor. Coğrafi işaretli ürünler, tescil alan ürünler bunların hepsinin korunması gerekiyor. Ben Erzurum’da yıllarca çalıştım, burası benim için çok çok kıymetli… Başkan Mehmet Sekmen harika bir insan ve Erzurum için önemli bir şans” diye konuştu. Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral da, “Erzurum Ticaret Borsası olarak coğrafi işaret başvurusu yaptığımız Erzurum Kahvaltısı’nı toplam 23 tescilli ürünle tescil ettik. İnşallah süreci devam ettiriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber şehrimizin gastronomi alanındaki çalışmaları yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Eskişehir'in geleceği için 10 bin kişi oy kullandı
Eskişehir'in geleceği için 10 bin kişi oy kullandı
İçeriği Görüntüle

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, kent kahvaltı ve mutfağının bir dünya markası olduğu söyledi. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzurum mutfağı, yalnızca yemek kültürü bakımından değil; aidiyet, tarih ve kimlik açısından da taşıdığı anlamla şehrimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Erzurum kahvaltısı, kendi içinde sistematik bir çeşitliliğe ve geleneksel bir yapıya sahiptir. Coğrafi işaretle tescillenen 27 ürün başta olmak üzere, 55 kalemlik bu kahvaltı listesi, hem geçmişten bugüne taşınan zenginliğimizin bir özeti hem de gelecek kuşaklara bırakacağımız bir mirastır. Bu ürünlerin çoğu, yöremize özgü doğal üretim süreçlerinden geçmekte; kadın emeği, çiftçi gayreti ve yerel esnafın katkısıyla sofralarımıza ulaşmaktadır. Bİşte kahvaltı sofralarımızı süsleyen o kıymetli lezzetler; Erzurum Civil Peynirimiz, Erzurum Küflü Civil Peynirimiz namı diğer Göğermiş Peynirimiz, Erzurum Peynir Helvamız, Erzurum Sucuğumuz, Erzurum Pastırmamız, Erzurum Et Kavurmamız, Erzurum Tereyağımız, İspir Kaymağımız, Karnavas Dut Pekmezimiz, Erzurum Dut Çullamamız, Erzurum Tel Helvamız, Erzurum Un Helvamız, Erzurum Hasıtamız (Hasuta), Erzurum Acem/Ecem Ekmeği, Hasankale Lavaşı, Erzurum Hurma Tatlımız, Erzurum Ketemiz, Erzurum Tuzlu Lokumumuz, Erzurum Babaanne Pastamız, Erzurum Su Böreğimiz, Erzurum Çaşır Kavurmamız, Erzurum Çaşır Salamuramız ve Erzurum Kıtlama Şekerimiz… Bu festivalin temel amacı, Erzurum’un kahvaltı kültürünü daha geniş kitlelere ulaştırmak, farkındalık oluşturmak ve bu alanda yürütülecek tanıtım faaliyetlerini daha güçlü bir zemine oturtmaktır."

Kaynak: İGF Haber Ajansı